Привет. Heter du Vladimir Putin?

Skolorna fördömer å det starkaste Rysslands invasion av Ukraina. Vi har infört effektiva sanktioner mot president Vladimir Putin.

Är du president Putin?

Vi vet att denna låtsassanktion kan tolkas som ett hån mot modern diplomati. Det har aldrig varit vår avsikt.

Skolorna, ett halvår senare

För sex månader sedan förvandlade vi den oerhört framgångsrika hemsidan södermalmsskolan.com till Skolorna, med siktet inställt på global dominans i anti-Sodexobranschen. Med facit i hand gick det väl lite sisådär.

På Södermalmsskolan i centrala Stockholm föddes föregångaren till Skolorna – södermalmsskolan.com.
På Södermalmsskolan i centrala Stockholm föddes föregångaren till Skolorna – södermalmsskolan.com.

Den huvudsakliga drivkraften bakom såväl södermalmsskolan.com som Skolorna har alltid varit vår frustration. I början var det endast vår skolmat som förbittrade oss, och sansade som vi är bestämde vi oss för att bilda opinion snarare än att slåss om det. Ilskan mynnade ut i nästan 400 fotografier på skolmaten i högstadiet. Det första och mest ikoniska fotot är Svart hål av Åke Amcoff.

Bilden togs i Södermalmsskolans matsal maj 2019. Substansen i potatisens centrum är fortfarande oidentifierad.
Bilden togs i Södermalmsskolans matsal maj 2019. Substansen i potatisens centrum är fortfarande oidentifierad.

Som om vi inte var bittra nog på skolmaten, bestämde sig skolledningen lite senare för att det var dags att på allvar införa miljardfiaskot Skolplattformen. Veckobrevet från lärarna mejlades inte längre till föräldrarna utan publicerades på Skolplattformen, i mitten av en labyrint av inloggningar, dolda menyer och rent och skärt lidande. Vi bestämde oss för att ta itu med problemet och någon helg senare fanns veckobrevet att finna södermalmsskolan.com.

Lärarna hade för länge sedan gett upp med att försöka lägga in respektive elevs lektionsschema på Skolplattformen när vi introducerade en sorts kalender på södermalmsskolan.com. Den blev en mindre succé.

Vi insåg ganska snabbt att dagliga foton på skolmaten aldrig skulle skapa någon större uppståndelse, och bestmde oss för att börja blogga. På södermalmsskolan.com:s blogg klagade vi på allt möjligt – skolmaten, våra iPads och utrymningslarm, för att nämna några. Och när bloggen alltmer började likna ett läromedel, gjorde vi ett läromedel. Digibruh (jämför Digilär) fylldes snabbt upp av Pytagoras sats, USA:s presidentval, kemiska reaktioner, med mera.

På ytan kan det verka som om innovationen har avstannat – vår hemsida har ju sett likadan ut i flera månader nu. I själva verket har vi experimenterat en hel del med olika tekniker för att lagra matsedlar, klassificering av maträtter, integrering med Skolplattformen och mycket mer. Vi ser mycket positivt på experimentens resultat och har redan börjat koppla ihop skolorna.com med flera prototyper. Vi räknar med att lansera några av våra mest efterfrågade funktioner i början av 2022.

Sodexo vare med er!